Enkelhet

Lengselen etter det evige hjem

Det sies at all lengsel dypest sett er lengsel etter Gud. Teologen G. K. Chesterton har sagt at enhver som banker på døren til et bordell, egentlig ser etter Gud. Det er ikke akkurat et scenario jeg har erfaring med, men bildet treffer likevel, for lengsel kjenner jeg.

Når jeg føler meg overveldet, minner jeg meg selv om hvor jeg befinner meg. Nå er du her, Heidi, sier jeg til meg selv. Nå er du her, hva er neste steg?

Det gjelder å ta én ting ad gangen, slik at det man står overfor ikke virker fullt så uoverkommelig, for som klisjeen lyder, begynner selv den lengste reise med ett eneste steg. Som regel virker det beroligende, men det kan også føles som en forbannelse om her og nå ikke er stedet jeg ønsker å være.

Her og nå kan være preget av savn etter fortiden, lengsler om fremtiden, eller et ønske om å være alle andre steder enn akkurat her. Fremtiden åpner for innfridde lengsler, men også potensielle skuffelser. Fortiden gir tryggheten i det velkjente, men kan til gjengjeld romme rikelig med skuffelser.

Gamle trakter

I en dokumentar om hans liv fortalte Bruce Springsteen om en vane han lenge pleiet. Opptil fire ganger i uken over flere år tok han nattlige kjøreturer gjennom nabolagene han bodde i som liten. Barndommen hans var ikke spesielt lykkelig, men som voksen fant han seg likevel stadig kjørende forbi husene han vokste opp i. Etter hvert oppsøkte han en psykolog for å forstå hvorfor han år etter år fortsatte med noe så tussete, og psykologen foreslo at kjøreturene var Springsteens forsøk på å dra tilbake i tid for å finne en måte å rette opp i det som gikk galt i barndommen. Problemet var, selvfølgelig, at noe slikt ikke er mulig.

Ønsket om å dra tilbake til det gamle er ikke et nytt fenomen. Ordet nostalgi, som helt bokstavelig betyr sykelig hjemlengsel, ble opprinnelig brukt på 1600-tallet som en medisinsk diagnose for å beskrive smerten som følger av å være borte fra hjemlandet sitt, eller av frykten for aldri mer å kunne vende tilbake. Diagnosen ble først og fremst brukt om skadde eller syke soldater i krig med små sjanser for å kunne dra hjem igjen.

I våre dager er ikke den alminnelige bruken av nostalgi preget av et fullt så dypt alvor som det opprinnelige, men den betegner heller en lengsel etter tidligere tider, enten lengselen retter seg mot bestemte hendelser og tidsrom, eller en mer generell opplevelse av noe som er gått tapt.

Håpet om en annen slutt

Jeg vet ikke hva som er verst av å lengte tilbake til gode tider fra en kjent, men fjern fortid, eller å lengte etter gode minner man aldri har hatt.

Jeg vet ikke hva som er verst av å lengte tilbake til gode tider fra en kjent, men fjern fortid, eller å lengte etter gode minner man aldri har hatt. Heldigvis får de færreste av oss kjenne på hjemlengselen til de fortapte soldatene, og heller ikke tror jeg det er så veldig vanlig å la lengselen etter å vende tilbake til fortiden for å reparere den, få et like konkret uttrykk som hos Springsteen, men mange kan nok like fullt kjenne seg igjen i lengselen deres.

Det kan være den samme mekanismen som spiller inn når jeg ser en trist film gjentatte ganger, hver gang i håp om at historien akkurat denne gang skal ende annerledes. Eller kanskje ørlite grann mer realistisk, i håp om å forstå hvorfor det gikk galt der, så lærdommen kan brukes for å hindre at det skjer igjen. I andre perioder ser jeg heller episode på episode av hjertevarmende, nostalgiske serier av typen Huset på prærien eller The Waltons i håp om å bli smittet av det gode de har.

Hjemløshet

Kristendommen er en lengtende religion – en hjemlengselens religion. Ikke lenge etter skapelsen fordrives ulydige Adam og Eva fra Edens hage, og i lange tider lever menneskene som nomader inntil de utvalgte får løftet om et hjemland som flyter av melk og honning. Etter mye om og men finner de det til slutt, bare for å rote det til så de mister hjemmet sitt på ny. Jesus staker omsider ut en ny vei, med løfter om en ny himmel og en ny jord – et nytt hjem. Slik tenker jeg på kristendommen som historien om menneskenes vei til det evige hjem hos Gud. Og vi er fremdeles ikke helt fremme.

***

Dette innlegget ble første trykket under spalten Livssyn i Vårt Land 14. februar 2020.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: