Litt om bakst

Januar har vært travlere enn vanlig for min del, noe jeg har likt veldig godt. Studiene tar sin del av tiden, med både  religion og latin, men jeg har også tilbragt mye tid på kjøkkenet. Jeg har altså bakt i en måned, og har lært litt av hvert. Det meste er antakeligvis ting som alle andre har visst lenge, men det får så være. Dette har jeg lært:

 • Fersk gjær gir nesten alltid et bedre bakeresultat enn tørrgjær.
 • Fersk gjær stinker opp kjøleskapet, om må derfor oppbevares i et glass med et tett skrulokk.
 • Det har ikke så mye å si for resultatet om jeg elter slik som bakerne demonstrerer eller bare leker med og drar i deigen i ti minutter.
 • Lyst brød blir grovere uten å smake grovt når jeg bytter ut en del av melet med hirseflak.
 • Revet sitronskall i rundstykker er kjempegodt.
 • Ovnen vår har altfor sterk undervarme i forhold til overvarme.

Det var det! Nå nylig kom også tidligere nevnte Baking with Julia i posten, så da satser jeg på at februar blir en like produktiv måned som det januar var.

Og så til noe helt urelatert; Aschehoug har sendt meg boken Little Bee av Chris Cleave. Jeg er allerede kommet et godt stykke uti boken, så anmeldelsen kommer nok snart.

9 tanker om “Litt om bakst

 1. Jeg er grei på kjøkkenet, men gjærbakst blir det meget lite av. Har aldri vært en stor brødspiser. Men nå er jo hjemmebakte brød og rundstykker egentlig ganske godt(særlig med rug!), og er lett å gjøre litt sunt også.

  Kan du ikke dele noen av favorittoppskriftene etterhvert?

 2. Jeg er egentlig litt barnslig, jeg er ikke så glad i skikkelig grovt brød, så det blir ikke så veldig mye rug her, selv om jeg skal prøve meg på det også etter hvert.

  Jeg skal legge ut oppskrifter etter hvert som jeg lager noen bloggeverdige 🙂 Det er blitt flest kjedelige brød, og noen veldig gode også, men det har gjerne vært ett eller annet feil med dem, så jeg må fikle litt mer med oppskriftene. Hittil har det bare vært olivenrundstykkene, som jeg la ut oppskrift på for en stund siden, som har vært helt vellykkede.

 3. Det er greit å være litt barnslig 🙂 Jeg pleier heller ikke å være så glad i skikkelig grove brød, og misliker at det er masse hele korn i for eksempel. Men jeg synes bare at brød bakt med rug smaker så mye bedre enn brød bakt med hvete. Det er litt uvanlig kanskje?

 4. Ikke så uvanlig, tror jeg. Rugen gjør at bakverket holder seg fuktig lenger og ikke så raskt tørker ut som hvete. Men det er jo ikke nødvendig å bruke ruggrøpp heller!!

 5. Sjekket kokeboka fra Stabekk husstellskole i kveld – den er fra 1955, og beregnet på skikkelig gammeldagse husmødre 🙂 All ære være dem som virkelig kunne sitt fag. – Kapitlet BAKING dekker 30 sider! med råd og lærdom – pluss oppskrifter selvsagt i tillegg. Ytterligere tillegg er om lefsebakst, bakst i bakerovn etc., men det er vel ikke aktuelt for deg foreløpig.. 😉 Skal se å få kopiert og sendt bakesidene til deg om ikke altfor lenge.

  Baking er jo på mangre måter kjemi og i tillegg en god del tricks of the trade.

 6. PANIS BONUS = godt brød! (panis er hankjønn)
  PANIFICARE = å bake brød (bøyes etter mønster 1, som amare)

  🙂 Klem

 7. Du har nok rett i at lefsebaking og bakst i bakerovn ikke blir så aktuelt for min del 😉

  Takk for latinske gloser! Panificare var et artig ord 🙂

 8. Det er ganske gøy å bake egentlig. Det meste er best når det er hjemmelagd! 🙂

  SV: Takk for tips om at man kunne spise bringebærblader! =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *