Ringblomstsalve

calendula

Ringblomstene blomstrer nå for fullt hos oss. Da jeg planla grønnsakshagen vår, fikk jeg tips om å så ringblomster innimellom noen av radene, for ikke bare pynter blomstene opp i alt det grønne, men de er også gode grønngjødslingsplanter. Ikke minst er de spiselige og en mye brukt ingrediens i kosmetikk og hudpleie – jeg har gledet meg til å lage ringblomstolje hele våren.

Ringblomstolje er særlig godt å bruke på solbrent eller sår hud, eksem og insektbitt, men da jeg synes hudolje kan bli litt sølete, foretrekker jeg å lage salve av oljen. Akkurat det er imidlertid en smakssak, og ønsker du kun å lage oljen, er det bare å droppe å tilsette bivoksen.

Ingredienser

3 dl ringblomstblader
3 dl olivenolje av god kvalitet
revet bivoks (eller vegansk emulgerende voks)

Mengden av bivoks bestemmer salvens konsistens

0,75 dl bivoks = myk salve
1 dl bivoks = middels hard salve
1,5 dl bivoks = veldig hard salve

Fremgangsmåte

Det første steget gjelder kun for dem som bruker ferske ringblomster fra hagen, mens de som har tørkede blader, hopper videre til neste steg.

Plukk ringblomstene når de er sprunget helt ut, som på bildet, og etter morgenduggen har tørket. Rist blomsterhodene fri for insekter og plukk av bladene. Legg dem utover et rent kjøkkenhåndkle og la dem ligge til tørk i 12-24 timer. De blir langt fra helt tørre i løpet av denne tiden, men nok vann forsvinner til at de likevel kan brukes uten at det går ut over kvaliteten på den ferdige oljen. Oljen vil nemlig harskne fortere om man bruker nyplukkede blader.

Når bladene er klare, er det på tide å blande dem med oljen. Ringblomstolje kan lages på to måter: med solvarme over fire uker eller på komfyren over 3-4 timer.

Det første alternativet bevarer ringblomstens virkestoffer bedre, men krever altså litt tålmodighet. Slik gjør du det: Ha oljen og ringblomstbladene over på et rent glass med lokk, og still det på et solrikt sted i en måneds tid. Rist på glasset innimellom. Ønsker du imidlertid en ferdig olje i løpet av dagen, gjør du det på komfyren: Ha oljen og ringblomstbladene i en liten kjele, og la den stå på lavest mulig varme i 3-4 timer uten lokk. Her er det imidlertid en risiko for at oljen kan bli for varm – når oljen kokepunktet, er den ødelagt -, men dette kan løses ved å skru varmen helt av innimellom.

Når oljen er klar, uavhengig av metode, siles den gjennom en sil. Trykk bladene godt ned i silen for å få med all oljen, og sil gjerne oljen på nytt gjennom et osteklede for å få bort smårusk. Ønsker du kun å lage ringblomstolje, er denne nå klar til bruk.

For å lage salve må imidlertid bivoks tilsettes. Varm den silte oljen opp til litt over kroppstemperatur, tilsett bivoksen og rør til den er helt oppløst. Ønsker du en noe mer kremet konsistens på salven, kan du kjøre over blandingen med en stavmikser til den blir hvit.

Ha salven over på et rent (gjerne sterilisert) glass som oppbevares i kjøleskapet. Den vil stivne i løpet av en times tid. Enten du har laget olje eller salve, skal den være holdbar i minst ett år.

***

Les mer om dyrking av og hva man ellers kan gjøre med ringblomster på bloggen Root Simple.

(Bilde: CC Jardin du Sindelsberg)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *