Eddikskyll som alternativ til balsam

hår

For en uke siden skrev jeg om hjemmelagede såpestykker som et alternativ til shampoo og avsluttet innlegget med et råd om å etterbehandle håret med eddikvann. (Det som på engelsk kalles vinegar rinse og som jeg klønete oversetter med eddikskyll).

Tidligere har jeg tenkt på eddikskyll som et produkt i samme kategori som balsam, altså unødvendig, men da jeg begynte å eksperimentere med såpestykkene, innså jeg at jeg hadde tatt feil, i det minste om eddiken …

Det er i hovedsak tre grunner for å bruke eddikskyll etter hårvasken. For det første løser eddik opp såperester som vann ikke alltid klarer å skylle bort, dette gjelder særlig om man har litt hardt vann, og man unngår slik den voksaktige hinnen på hårene som såpe noen ganger etterlater seg.

For det annet får eddik skjellaget på hårene til å lukke seg etter at det har åpnet seg i forbindelse med hårvasken – dette gjelder også ved vask med kommersiell shampoo – og håret blir slik glattere og mindre utsatt for floker, mykere og mer glansfullt. Det er litt snodig, men man kan faktisk merke at håret blir glattere mens man fordeler eddikvannet i håret.

For det tredje senker eddik pH-verdien i hodebunnen og demper kløe. Såpestykker har nemlig en lett basisk pH-verdi, og selv om det er fullstendig trygt, kan det likevel klø litt, avhengig av hvor følsom man er.

Så til oppskriften, som ikke burde være vanskelig å huske: Bland eddik i litt vann. Eller mer spesifikt: Bland én del eddik til mellom fire og ti deler vann. Her må man prøve seg litt frem selv, for hvilket blandingsforhold som er best, avhenger av alt fra hårtype, ingredienser i såpen til hvor hardt vannet er. Hovedregelen er at fett hår trenger mer eddik enn tørt hår.

Det er også mulig å lage eddikskyll med lukt, enten ved å tilsette noen dråper eteriske oljer eller ved å tilsette aromater til eddik og la det stå og “brygge” i vinduskarmen, slik som citrusvaskemiddelet jeg tidligere har skrevet om. Rosmarinkvister, sitronskall og lavendelblomster gir god lukt og er alle mildt antibakterielle.

Jeg lager for øvrig opp en hel flaske med eddikskyll om gangen. Fordelen er at den står klar til bruk, men ulempen er at selv romtemperert vann kan kjennes fryktelig kaldt. Noen velger derfor å blande ingrediensene i en kopp rett før bruk. Alternativt kan man bruke en sprayflaske, for da kjennes ikke vannet like kaldt.

Blandingen helles over og fordeles i håret når det er vasket og såpen skylt ut. Man velger så om en vil skylle ut eddiken eller om den skal være i. Jeg har gjort begge deler og kan ikke si at jeg har merket noen forskjell. Det sies at hyppig bruk av eddikskyll kan tørke ut håret, ettersom eddik tross alt er en syre, men her er erfaringene delte, og som med blandingsforholdet, kan det være greit å eksperimentere litt på egenhånd.

Og for dem som måtte lure: Eddiklukten forsvinner når håret er tørt!

(Bilde: CC White Ribbons)

2 tanker om “Eddikskyll som alternativ til balsam

    1. Jeg liker også eplecidereddik, men bruker det ikke så ofte fordi det er så mye dyrere enn vanlig hvit, så det hadde vært artig å prøve å lage det selv. Mange takk for tipset!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *