Oppskrift på hjemmelaget såpe

Siden oktober har jeg laget et lass med såpestykker, og nylig kunne jeg begynne å bruke dem, etter en tørkeperiode på seks uker. Jeg hadde aldri trodd at håndvask skulle få det til å krible i magen min, og kanskje er det ikke såpestykkene i seg selv som får det til å krible, men heller gleden av å ha mestret noe nytt – og da noe som gjør husholdningen vår enda litt mer naturvennlig.

Jeg har i hovedsak brukt oppskriften til Rhonda fra bloggen Down to Earth, men legger likevel ut min variant her fordi jeg vet det av og til kan hjelpe å lese oppskrifter på norsk når man skal prøve noe helt nytt.

Ingredienser

450 g vann
172 g lut (kaustisk soda)
900 g olivenolje (tilsvarer ca. 1 l)
100 g solsikkeolje, druekjerneolje eller rapsolje
250 g Delfiafett (kokosfett)

Alle ingrediensene må veies nøye med en digital vekt. Fordi oljer er forskjellige i sammensetning, vil valg av olje påvirke både de ferdige såpestykkenes egenskaper og selve såpelagningsprosessen. For eksempel vil selv en liten andel rapsolje få røren til å tykne saktere. Ønsker man å variere mengden på ingrediensene, bør man bruke en såpekalkulator. Her kan du lese litt om oljer og deres egenskaper.

Eventuelle tilsetninger

Det er strengt tatt ikke nødvendig å tilsette noe som helst i denne oppskriften, men mange liker litt ekstra lukt eller tekstur i såpene sine. Her er forslag til tre svært enkle variasjoner:

 • Kaffesåpe: Tilsett 2-3 ss kaffe eller kaffegrut i såpemassen rett før den skal over i formen. Det er også mulig å erstatte vannet med avkjølt kaffe.
 • Ringblomstsåpe: Erstatt vannet med avkjølt og silt ringblomst-te og tilsett en håndfull tørkede ringblomstblader i såpemassen rett før den skal over i formen.
 • Havresåpe: Tilsett et par håndfuller havregryn i såpemassen rett før den skal over i formen. Det er også mulig å erstatte vannet med havremelk.

Utstyr

Digital kjøkkenvekt
Kjele av rustfritt stål
Skje av plast, stål eller tre
Skål eller mugge til vannet
Mindre skål til luten
Termometer
Stor blandebolle
Stavmikser
En eller flere såpeformer (gjerne bakeformer i silikon)

Aluminiumsredskaper blir ødelagt i kontakt med lut, og det skal derfor ikke brukes. Rustfritt stål, glass og stødig plast er derfor gode alternativer. Treskjeer kan brukes til røring, men kun om det ikke brukes til matlagning siden. Jeg bruker for øvrig et vintermometer jeg kjøpte for en femtilapp på Europris.

Sikkerhet

Uten å overdramatisere kan jeg si at lut faktisk er litt skummelt, og min frykt for lut var grunnen til at jeg utsatte såpelagningen såpass lenge. Får man det på huden, kan det gi kraftige brannsår, og får man det i øynene, kan man bli blind. Lut kan for øvrig etse hull i kjøkkenbenken og andre utsatte overflater om det ikke tørkes vekk raskt. Vær derfor ekstra påpasselig under såpelagningen: Bruk kjøkkenhansker og eventuelt beskyttelsesbriller, dekk arbeidsflaten med avispapir og ha en fille med eddik klar til å tørke bort søl. Jeg har i tillegg en åpen flaske med eddik stående klar. Søl på huden skylles av under rennende kaldt vann.

Under opprydningen er det lurt å vaske over benkeflaten med eddikvann, og det samme med redskapene før de så vaskes på vanlig måte. Om redskapene vaskes skikkelig, kan de fint brukes til matlagning siden – man trenger altså ikke egne såperedskaper.

Fremgangsmåte

Dekk kjøkkenbenken med avispapir og sett frem redskapene. Smør formen med litt olje og sett til side.

Ta på verneutstyr og mål opp ingrediensene. Oljen kan måles rett i kjelen, som så settes over på svak til middels varme til kokosfettet er smeltet.

Hell luten over i vannet (aldri omvendt!) og rør forsiktig til luten er oppløst. Når lut og vann kombineres, blir blandingen raskt varm og danner en gass man så absolutt ikke vil puste inn. Det kan derfor være lurt å utføre dette steget under kjøkkenviften.

Oljen og lutblandingen kan blandes når de har samme temperatur, fortrinnsvis 50-60 grader. Mål lutblandingens temperatur først og la oljen få tilsvarende temperatur ved enten å varme den videre opp eller røre i den for å avkjøle.

Når oljen og luten har samme temperatur, kan de helles over i blandebollen. Nå skal blandingen røres tykk, og dette kan gjøres med en skje eller stavmikser. Jeg foretrekker sistnevnte av hensyn til tid, da røring for hånd fort kan ta opptil en time. Ikke bruk håndmikser, da de spruter for mye. Såpemassen er klar når den er så tykk at sporene fra stavmikseren eller skjeen ikke synker ned i massen. Eventuelt kan man alltids ta ole-testen.

Rør inn eventuelle tilsetninger og hell massen i formen. Bruk gjerne en slikkepott for å få med så mye som mulig. Pakk formen inn i et håndkle.

Etter omtrent 15 timer kan blokken hvelves ut av formen og skjæres opp i passende stykker. Disse stykkene skal så tørkes i minst seks uker. Luten forsvinner etter bare et par dager, men såpene tørkes såpass lenge for å vare lenger under bruk. Helt nylagde såper er nemlig svært myke og går raskt i oppløsning. Tørkes såpene på rist, kan de snus en eller to ganger i uken, men tørkes de på et brett, bør de snus hver dag, for å tørke jevnt.

17 tanker om “Oppskrift på hjemmelaget såpe

 1. Oi, så imponerende med hjemmelagede såpestykker! Dette høres ut som en spennende prosess, og kaffesåpe virker helt uimotståelig… Nå er det jo for sent å lage julegaver, men dette skal jeg huske på i god tid til neste år. Takk for tipset! Ha en fortsatt fin adventstid!

  1. Det er helt merkelig hvordan flytende olje kan bli til såpestykker. Og jeg synes i hvert fall det blir fine gaver av det 🙂

 2. Det må da være mulig å bruke en annen for for lut som ikke er så farlig å få på huden og i øynene! Hva med aske fra bjørk eller det som er mest egnet?

  1. Hvor mange såpestykker med god størrelse blir det av oppskriften:
   450 g vann
   172 g lut (kaustisk soda)
   900 g olivenolje (tilsvarer ca. 1 l)
   100 g solsikkeolje, druekjerneolje eller rapsolje
   250 g Delfiafett (kokosfett)
   ?

  2. Jeg har ingen erfaring med tradisjonell såpelagning med aske, men jeg er blitt fortalt at også kokende såpemasse med aske er farlig å få på huden, i tillegg blir gassene verre – eller det gasser lenger enn når man bruker ferdig lut som kun gasser en liten stund etter den er blandet med vann.

   Oppskriften gir omtrent 20 såpestykker.

 3. Jeg forsøkte å lage såpe. Den ble marmorert. Hva kan jeg ha gjort feil? Jeg brukte einelåke til vann har det noe å si? Mvh Gunn Zakariassen

  1. Det har ikke hendt meg, så jeg tør ikke si noe om hva som kan ha skjedd, men det kan ha noe å si at du har erstattet vannet med annen væske.

 4. Hei.
  Prøvde meg på denne såpeoppskriften for ett par dager siden.
  Har ikke stavmikser, så jeg rørte med en skje/slikkepott til jeg fikk sporing.
  Helte såpemassen i melkekartonger i mangel av noen annen form.
  Da jeg skulle rive opp melkekartongen så hang det noe såpemasse igjen i kartongen, og da jeg delte opp såpestykkene så føltes de vel myke fremdeles. Da hadde de stått i rundt 40 timer i kartongen.
  Kan de ha stått for lenge? Kan det være at jeg ikke fikk såpemassen tykk nok før jeg helte den i kartongene?

  1. Hei!

   Det er litt vanskelig å svare på, siden jeg lager såpen på samme måte hver gang, så jeg har begrenset erfaring. Det kan være at massen ikke var tykk nok. Fikk du delt i såpestykker? I så fall kan de bli stivere og brukbare i de seks ukene de skal tørke.

 5. Noen som har prøvd med tilsettinger i den ferdige såpemassen.?Jeg tenker særlig på honning. Noen som har prøvd å erstatte noe av fettet med bivoks?

  1. Jeg vet ikke med bivoksen, men det er mange som rører litt honning ut i såpemassen når den er ferdig tyknet. Det er da lettest å ta av litt masse, røre ut honningen, og så røre det hele sammen.

  1. Hei! Ja, det er mulig, men da blir såpen din langt dyrere. Jeg er i tillegg usikker på om resultatet blir helt likt. Altså, det skal ikke være noe problem, men jeg vet at jomfruolje av oliven ikke gir like gode såper som olivensåper laget av den billige varmpressede oljen – jeg aner ikke om det samme gjelder kokosolje.

 6. Jeg har et spørsmål.
  Hva blir pH verdien i såpeoppskriften din?
  Jeg er veldig interisert i å lage en såpe som er nøytral for huden, (~5ph).
  Og å lage en hårshampoo, har Dere noen oppskrifter på det også?

  Med vennlig hilsen Sigmund

  1. Hei! Kommentaren din ble dessverre fanget i spamfilteret. Jeg vet dessverre ikke pH-verdien på såpen. Mine forsøk på å lage shampoo selv fungerte ikke så godt i lengden, så der har jeg ingen tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.