Grove rundstykker med øl

Jeg synes øl er skikkelig pyton som drikk, men jeg har til gjengjeld fått øynene opp for hvor anvendelig øl er i matlagning, og i det siste har jeg eksperimentert litt med øl i brødbakst. Det må sies at brød med øl ikke alltid smaker øl, men ølet gir heller en kraftig smak av korn. Dessuten opplever jeg at brød med øl holder seg ferskt lengre. For mest smak bør man bruke mørkt øl, og alkoholholdig øl gir faktisk en mer luftig deig, men jeg foretrekker alkoholfritt rett og slett fordi det er mye billigere enn vanlig øl. Sist brukte jeg Munkholm Münchener.

Denne oppskriften gir 24  rundstykker.

Ingredienser

1 pk fersk gjær
5 dl øl (en stor boks)
3 dl vann, melk eller mer øl
70 g smør eller margarin, smeltet
420 g grovt sammalt mel av rug og/eller hvete
1 kg hvetemel
2,5 ts salt

Ingrediensene skal være romtempererte.

Fremgangsmåte

Løs først gjæren opp i litt øl i en stor bakebolle (ølskummet hjelper gjæren å løse seg opp raskere) og hell i resten av væsken samt smøret. Mål opp melet, rør saltet godt inn og hell den tørre blandingen over i bakebollen. Bland det hele sammen til en deig og elt i omtrent ti minutter. Deigen skal være fast og smidig, men overflaten skal heller være litt klissete enn glatt. Er overflaten glatt, er det antagelig brukt for mye mel, og rundstykkene vil derfor bli litt tørre, men deigen kan likevel reddes ved å elte inn litt olivenolje (0,5-1 dl).

Dekk over deigen og sett den til heving i omtrent en time.

Under utbakningen er det lurt å bruke så lite mel som mulig, så strø bare et lett lag med mel på bakebordet til å begynne med. Del deigen i 24 emner og trill disse runde. Fordel dem over to bakepapirkledte stekeplater og trykk hvert emne litt ned. Det siste er ikke nødvendig, men det gir en større smøreflate på de ferdige rundstykkene.

Ha et rent kjøkkenhåndkle over hvert brett og la rundstykkene heve i omtrent 30 minutter. De kan pensles, men det er ikke nødvendig.

Stek rundstykkene i en forvarmet ovn på 250 grader i 10 minutter.

2 tanker om “Grove rundstykker med øl

  1. Mm, det høres godt ut! Jeg lette etter en god oppskrift på rundstykker i dag, og kom på først nå at du har masse fine brødoppskrifter. Skal bake disse neste gang! Har bestemt meg for å prøve å bake mest mulig brød selv, og det jeg ikke baker, skal jeg kjøpe hos bakeren. Føler meg veldig ferdig med fabrikkbrød!

  2. Å, så fint! Jeg er enig med deg i at fabrikkbrød ikke er noe særlig, spesielt når man begynner å venne seg til hjemmebakt eller brød fra bakeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *