Havrekaker med appelsin og tranebær

Jeg er ennå ikke blitt særlig flink til å bake salte kjeks, men når det gjelder søte småkaker, begynner jeg å komme meg. Denne oppskriften vender jeg stadig tilbake til, særlig fordi den er så lett å variere med citrusskall, nøtter, sjokolade og tørket frukt. Oppskriften er heller ikke skrekkelig usunn. Den gir 30-40 småkaker, avhengig av hvor store de lages.

Ingredienser

75 g siktet hvetemel
100 g siktet rugmel
200 g havregryn
100 g sukker
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
litt salt
140 g smør eller margarin, mykt
0,5 dl appelsinmarmelade eller lys sirup
finrevet skall av 1 appelsin
2 dl tørkede tranebær
1 dl mandler, hakkede
omtrent 0,5 dl vann

Fremgangsmåte 

Begynn med å blande alle de tørre ingrediensene i en stor bolle og smuldre deretter smøret godt inn sammen med marmeladen. Ha i appelsinskall, tranebær og mandler og rør det godt inn. Ha i akkurat nok vann til at deigen henger sammen. 

Lag deretter en pølse av deigen. Den enkleste måten å gjøre dette på er å kladde deigen over på en remse med bakepapir og så klappe den sammen til en pølse. Rull papiret helt rundt og rull litt på pølsen. Endene av papiret kan så brettes sammen og slik kan hele rullen legges rett inn i kjøleskapet. Der skal den hvile til den blir stiv, og det tar minst en halv time.

Skru ovnen på 175 grader. Skjær pølsen opp i 1 cm tykke skiver og fordel disse over to bakepapirkledte bakebrett. De kan godt ligge nær hverandre, for de flyter ikke mye utover i ovnen.

Stek småkakene til de er svakt gylne i 10 til 15 minutter. La dem avkjøles og stivne på brettet i et par minutter før de løftes over på en rist.

Når de er helt avkjølt, kan de legges over i en vanlig kakeboks. De holder seg gode i omtrent tre uker, men er holdbare i enda et par uker.

(Bilde: CC Caro Wallis)

2 tanker om “Havrekaker med appelsin og tranebær

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *