Potetvann i brød

For litt siden leste jeg at man ved å bruke potetvann i brødbakst i stedet for vanlig vann, kan få mer luftig og holdbar bakst. (Potetvann er altså det vannet man har kokt poteter i, og det må selvfølgelig avkjøles før en kan bake med det.) Det er visst noe med stivelsen i vannet som virker ekstra gunstig. Alternativt kan man tilsette en eller to kokte, moste poteter i hvilken som helst brøddeig, og det er jo et godt forslag til bruk av potetrester, men jeg har hittil bare prøvd potetvann, og jeg synes faktisk det gjør en ganske stor forskjell. Ja, og så er det jo ressursbesparende, og det liker vi!

***

Fine Marianne fra Hverdagseventyr har forresten sagt pene ting om bloggen min. Takk for det!

(Bilde: CC Robyn Lee)

10 tanker om “Potetvann i brød

 1. Interessant – skal lagres i notis bak øyret, eg har nemlig aldri klart å bake luftige og gode brød, boller eller rundstykker… Skal prøves i neste bake- session 🙂

  Er blitt følger av bloggen din i dag, siden eg las så fine ting om den på Hverdagseventyr som er skrevet av en folkehøyskolevenninne 🙂

  Ha ei flott helg, gleder meg til å følge deg og alle dine tips 🙂

  1. Det var hyggelig å høre 🙂 Jeg ønsker deg også en fin helg!

   Ellers vet jeg ikke hva slags gjær du bruker, men min bakst ble plutselig mye bedre da jeg begynte å bruke fersk gjær i stedet for tørrgjær.

 2. Takk for tipset! Jeg har pleid å putte rester av for eksempel potetmos i brøddeigen. Skal ikke egentlig si at jeg merker noe særlig til det, men det gjør den i alle fall ikke dårligere, og det er en genial måte å bruke opp rester på.

 3. Hyggelig at du gir potetvannet velfortjent reklame!
  Potetvannet etter skrelte og kokte poteter. Prøv å bruke det istedenfor vann i sauser og supper!
  Anbefales!

  1. Det hadde jeg ikke tenkt på. Det har hendt jeg har spart på og brukt grønnsaksvann om igjen, men ikke potetvann. Takk for tipset 🙂

 4. Bra tips, jeg baker ikke brød og spiser ikke poteter 😉 Eller jo jeg gjør jo det, men det er all denne stivelsen jeg prøver å kutte litt ned på… Ellers må vel vann det meste som er kokt i være greit å bruke til brød. Hva med gulrotvann? Stivelse og smak???

  1. Haha, da så … Jeg vet ikke om hun fortsatt gjør det, men da jeg var liten pleide farmoren min å spare på vannet hun hadde kokt grønnsaker i for å bruke det i baking. Hun gjorde det for å utnytte næringsstoffene som går ut i vannet. Jeg vet ikke hvilken virkning det får på baksten, men det skader vel ikke. Gulerot har jo en ganske mild smak, så jeg vil tro at gulerotvann kan brukes til mye 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *