Hvordan skrive takknemlighetsdagbok

I går kom en person til bloggen min etter å ha søkt på akkurat det, og jeg er litt usikker på om vedkommende fikk et tilfredsstillende svar på spørsmålet sitt. Derfor lager jeg nå et eget innlegg om takknemlighetsdagbøker.

Jeg hørte først om dette konseptet som ung tenåring mens jeg så på Oprah, og jeg begynte ganske raskt å gjøre det selv. I noen perioder har jeg nøyet meg med bare å ta en rask mental oppramsning på slutten av dagen, mens i andre perioder har jeg faktisk skrevet dagbok. Mange opplever også at de etterhvert ikke trenger å sette av tid spesielt til dette fordi de lærer seg å legge merke til og takke for det som hender automatisk gjennom hele dagen. For “nybegynnere” vil jeg likevel anbefale å gjøre det skriftlig fordi det rett og slett føles litt mer forpliktende og fordi boken blir til en fin samling man kan titte i på dårlige dager.

En takknemlighetsdagbok kan selvfølgelig føres på forskjellige måter, men det dreier seg helt enkelt om hver dag å skrive ned minst fem ting man er takknemlig for fra akkurat den dagen. Jeg foretrekker å gjøre dette nær leggetid. Selvfølgelig kan man heller velge å føre ned generelle ting å være takknemlig for, slik temaene jeg vier Månedens takk til, men ved å legge til denne lille ekstra regelen om at alle punktene skal være knyttet til noe man har tenkt på eller noe som har hendt akkurat den dagen, gir det et ekstra dytt til å lete aktivt etter velsignelser i hverdagen. Og det er akkurat dette som gjør det hele så givende. Det dreier seg ikke om magi eller noen form for The Secret-opplegg, men det har med oppmerksomhet å gjøre: Vi finner som regel det vi leter etter.

Noen betrakter dette som en øvelse som kun er rettet mot det å øke egen livskvalitet, men for meg er det vel så viktig å understreke at fruktene fra en slik øvelse også kan være sosiale. For jo mer bevisst man blir på ens egen overflod, dess mer føler man at en har råd til å dele.

For å avslutte litt konkret vil jeg si at man kan føre opp både stort og smått i en takknemlighetsdagbok, for det dreier seg nettopp om å oppdage og sette pris på de tingene som tilfører liv og glede. Skal jeg være enda mer konkret, kan jeg gi dere et lite innblikk i hva jeg er takknemlig for akkurat nå. Jeg pleier å skrive ganske kryptisk, men har utvidet punktene mine litt slik at dere skal kunne forstå hva det dreier seg om.

1. Jeg er takknemlig for at jeg har fått flere lykkeønskninger og oppmuntringer for innspurten av oppgaveskrivningen fra mennesker som bryr seg om meg og tenker på meg.

2. Jeg er takknemlig for at min veldig generte rotte Levi gikk rett opp i armene mine uten overtalelse da rottene skulle lufte seg tidligere i dag.

3. Jeg er takknemlig for at jeg har hatt ork og motivasjon til å gjøre ferdig husvasken før husverten vår / vi skal ha visning i morgen. Det er i tillegg litt deilig å kunne gjøre den siste innspurten i en ren leilighet for en gangs skyld!

4. Jeg er takknemlig for at jeg stadig får påminnelser om at det går an å være takknemlig midt i penge- og eksamensbekymringer slik at jeg klarer å betrakte situasjonen jeg er i som en jeg kan lære av i stedet for å løpe rundt i vill panikk.

5. Jeg er takknemlig for at jeg har en kjæreste som snart kommer hjem fra jobb. 

***

Bildet fant jeg da jeg brukte søkeordet gratitude på Flickr. Det er tatt av Louise Docker (CC).

6 tanker om “Hvordan skrive takknemlighetsdagbok

  1. Ja, det synes jeg også! Jeg håper flere får lyst til å gi det et forsøk, for det har i hvert fall gjort mye positivt for meg og hvordan jeg ser på livet.

  2. Svært gode tanker, Heidi.
    Klem fra AH, og lykke til med skrivingen før eksamen!

    1. Takk, Anne-Hedvig! Jeg er litt treg og sløv i dag – det er godt med en oppmuntring 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.