Brioche Nanterre

Når jeg har lyst på noe ordentlig godt til frokost i helgen, lager jeg brioche. Jeg lager deigen kvelden før, står opp i halvsvime på morgenkvisten for å forme deigen, før jeg så vender tilbake til sengen og sover videre mens brødene etterhever.

Oppskriften har jeg hentet fra Julia Childs Baking with Julia, og den gir tre små brød. Deigen kan for øvrig formes på en hel rekke måter og er ellers veldig god å bruke til kanelsnurrer.

Ingredienser

Fordeig/gjærstarter

0,8 dl melk (fingervarm)
25 g fersk gjær
1 egg
5 dl siktet hvetemel

Hoveddeigen

0,8 dl sukker
1 ts salt
3,5 dl siktet hvetemel
4 store egg (lett sammenpiskede)
170 g smør (romtemperert)

Fremgangsmåte

Begynn med å lage fordeigen. Løs gjæren opp i melken i en bakebolle, tilsett egget og så 3 dl mel. Bland dette godt sammen og dryss resten av melet over. La deigen stå udekket i omtrent 40 minutter eller til meloverflaten er full av sprekker.

Ha sukker, salt, mel og egg i bakebollen med fordeigen og bland alt godt sammen. Elt så deigen i ti minutter eller til den er glatt og smidig. Se til at smøret er mykt og lett håndterbart, og ha det over i bollen. Elt smøret godt inn i deigen – igjen skal deigen eltes i ti minutter. (Bruker man en kjøkkenmaskin til dette, er det lurt å tilsette smøret én teskje om gangen.) Hvis deigen er for løs, kan man tilsette litt ekstra hvetemel.

Når deigen er ferdig eltet, skal den legges i en ren bolle til heving. Smør gjerne bollen med litt nøytral grønnsaksolje først, f.eks. rapsolje. Dekk bollen med lokk eller plastfilm og sett deigen på et lunt sted i to til tre timer.

Slå deigen sammen, dekk den til igjen og sett den denne gangen inn i kjøleskapet. Der skal den stå i seks til tolv timer. (Ønsker man derimot å fryse deigen, skal dette gjøres nå. Pakk den i så fall i en lufttett beholder og oppbevar den i fryseren i inntil en måned. La deigen tine i kjøleskapet over natten.)

Når deigen er ferdig hevet, has den over på et lett melstrødd bakebord – bruk så lite mel som mulig! Del deigen først i tre emner, og så hver av disse i seks (eller åtte). Trill alle emnene til runde, glatte boller. Fordel bollene mellom tre små brødformer, hver brødform skal ha to rekker med tre (eller fire) boller i hver rekke. Dekk brødformene med rene kjøkkenhåndklær og sett til etterheving i to timer.

Forvarm ovnen til 190 grader eller 170 grader i varmluftsovn. Lag to små kryssnitt i hver bolle med en skarp saks rett før brødene settes inn i ovnen.

Stek brødene i 20-30 minutter. De skal være lett gylne og gi fra seg en hul lyd når de bankes på undersiden. Ha de ferdige briochene over på en rist og spis dem så snart de er håndterbare, for de smaker nemlig best helt nystekte.

Tips!

Rester av brioche kan varmes opp til neste måltid. (Sett dem inn i en kald ovn, skru på ovnen til 170 grader med varmluft, og la dem stå inne i 10-15 minutter.) Alternativt kan de brukes til arme riddere, slik franskmennene gjør.

(Bilde: CC Stijn Nieuwendijk)

3 tanker om “Brioche Nanterre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *