Naturlig og enkelt rent (1/2)

Jeg hadde tenkt å skrive et lite innlegg om hva jeg hittil har lært om naturlige og enkle rengjøringsmidler, men endte opp med å skrive verdens lengste blogginnlegg, så jeg har derfor delt det i to. Dette første innlegget dreier seg om ingrediensene man trenger, hvordan de virker og hvor man får tak i dem. Neste innlegg kommer i morgen, og blir på sett og vis omvendt fra dette, for der lager jeg en liste over tips og oppskrifter til konkrete områder som skal vaskes. 

***

Det er ikke vanskelig å holde et rent hjem med enkle midler, og man finner mesteparten av det man trenger i hvilken som helst  dagligvarebutikk, men da utenfor vaskehyllene. Det dreier seg om eddik, natron, salt, olivenolje og sitronsaft. I tillegg er det greit å ha litt tetre- eller eucalyptusolje, men det finner man nok ikke i dagligvarebutikken.

Nå bruker ikke jeg bare dette, for jeg kjøper også oppvaskmiddel (det er superkonsentrert og med vanlige, norske vaskemaskiner trenger man bare 2-3 sprut), klesvaskemiddel (og finvask), avløpsrenser og et skuremiddel i pulverform (her er jeg ikke 100 % fornøyd med ingredienslisten). De to siste kjøper jeg både fordi jeg liker å ha en alternativ plan, men også fordi det gjør det enklere for samboeren min å bidra med husvask og vedlikehold. Klesvaskemiddel kjøper jeg kanskje mest av bekvemmelighet, for det kan også lages selv. Inntil videre er jeg fornøyd med å ha begrenset kjøpet av ferdiglagede vaskemidler, og da også med å ha begrenset meg til produkter som er skånsomme mot miljø og oss som bor her i leiligheten. 

Vaskemidlene man kjøper på butikken er som regel tilegnet spesielle områder og rom, og man trenger derfor ikke tenke så mye over akkurat hva man vil oppnå når man skal vaske – man vil bare ha det rent. Når man derimot bruker naturlige rengjøringsmidler, må en begynne å tenke over hva det er som gjør et område skittent og så velge et middel for å få bukt med akkurat det problemet. Det dreier seg om synlig møkk, flekker, ubehagelig lukt, bakterier, sopp og mugg.

Her er det kanskje verdt å nevne at selv om naturlige rengjøringsmidler kan vaske like rent som de butikkjøpte, så er de i hovedsak milde rengjøringsmidler som krever mer skrubbing og tålmodighet enn man er vant til. Derfor er det verdt å se til at man har godt rengjøringsutstyr i tillegg til de vanlige husholdningsklutene: kanskje noen mikrofiberkluter, men i hvert fall ett par skurebørster.

Nå skal jeg fortelle litt om hvilke egenskaper de overnevnte ingrediensene har og hvor man kan få tak i dem:

Oppvasksåpe

Blant de naturlige og samtidig milde vaskemidlene er oppvasksåpe det beste vi har til å løse opp fett. Vi bruker det selvfølgelig til å ta oppvasken, men det kan også brukes på andre områder i huset og gjerne i kombinasjon med noen av midlene nevnt under.

Oppvasksåpe kan man lage selv, men de fleste velger å kjøpe det. Helsekostbutikker har gjerne et lite utvalg med naturlige oppvasksåper, og det har også iHerb.com.

Eddik

Eddik løser også opp fett, men ikke like effektivt som oppvasksåpe. Til gjengjeld virker eddik også desinfiserende og fjerner vond lukt.  Det siste kan kanskje diskuteres, siden eddik i seg selv ikke akkurat lukter som nyutsprungne blomster, men det er en annen sak. Ellers er eddik et ypperlig skyllemiddel.

Eddik får man tak i i alle daligvarebutikker – som regel plassert sammen med oljene. Til rengjøring skal man bruke vanlig hvit eddik, og ikke malt- eller rødvinseddik, for det farger av. Eplecidereddik kan også farge av litt, men jeg foretrekker den fordi den ikke lukter like ille som hvit eddik.

Natron

Natron løser også opp fett og virker nøytraliserende på lukter, men dets største styrke er flekkfjerning. Natron løses ikke helt opp i væske og har en tekstur som i seg selv vil fungere som skrubbemiddel, men kanskje viktigst oppstår det en kjemisk reaksjon når natron blandes i vann, som løser opp flekker og avleiringer.

Natron får man tak i i bakeavdelingen i dagligvarebutikker. Nå er den posen ganske liten, så det kan være en fordel å lete andre steder. Asiatiske matbutikker kan ha større poser/esker, men jeg vet også at noen har gjort avtaler direkte med små bakerier, hvor de har fått en stor bøtte med natron til en rimelig penge. Over nettet er Ebay et godt alternativ, men jeg kjøper min pose fra iHerb.

Jeg bruker det samme natronet til baking og rengjøring, men av hensyn til hygiene oppbevarer jeg det i forskjellige glass. Når jeg kjøper en ny pose, tar jeg av litt i et lite glass til kjøkkenet og heller resten i et større glass som står på vaskerommet. Natron må oppbevares i lufttette beholdere!

Salt

Salt kan brukes til alle overflater som må skrubbes, men saltvann brukes også til visse typer flekkfjerning. Dessuten er salt bakteriehemmende.

Olivenolje

Fett fjerner fett, og det gjør olivenolje ypperlig til bruk av rengjøring av gulv og møbler i tre. I tillegg smører det og bidrar til at vaskingen ikke tørker ut treverket. Olivenolje brukes ofte i oppskrifter på naturlig møbelpuss.

Det bør ikke være vanskelig å få tak i olivenolje, men det kan være verdt å nevne at man ikke trenger å bruke dyr jomfruolje, for den billige fungerer like godt til rengjøring.

Sitronsaft

Sitronsaft fungerer ganske likt som eddik – den desinfiserer, nøytraliserer lukt og løser opp fett – men er nok ikke like sterk som eddik, selv om den jo lukter langt bedre. I tillegg er sitronsaft et naturlig blekemiddel.

Sitron er heller ikke vanskelig å få tak i, men det virker kanskje litt plundrete å kjøpe sitroner for å vaske med? Sitronsaft på flaske fungerer like godt der man kun skal ha sitronsaft. Ellers har jeg et godt tips: Når man presser sitroner for saft til bruk i matlagningen, blir det alltid litt saft igjen i “sitronskrottene”. I stedet for å kaste de to halvdelene med en gang, kan man gni dem (med kjøttsiden ned) over kjøkkenbenken eller -vasken før man tørker over med en ren, lett fuktet klut.

NB! Varme sitroner skiller ut mer saft enn sitroner tatt rett ut fra kjøleskapet.

Tetreolje – eucalyptusolje

Mange eteriske oljer har desinfiserende egenskaper, og med mindre man er allergisk, kan man med fordel bruke noen få dråper av dette i de hjemmelagede rengjøringsmidlene. (Ikke minst lukter det godt!) Man kan for eksempel kjøpe lavendel-, sitron-, eller appelsinolje, men etter hva jeg har forstått, er det likevel tetre- eller eucalyptusolje som fungerer best mot mugg av de naturlige rengjøringsmidlene.

Helsekostbutikker fører gjerne slike ting, men jeg syntes de var fryktelig dyre på min lokale helsekost, så igjen bestiller jeg mine fra iHerb: eucalyptusolje og tetreolje. Her er forresten en nyttig liste over bruksområder for eucalyptusolje.

NB! Det er svært viktig å vaske hendene godt etter å ha vasket med eteriske oljer.

*** 

Jeg har kjøpt ganske mye i det siste, men det meste jeg har kjøpt varer heldigvis lenge. Dessuten virker det kanskje litt mer overveldende når man kjøper alle vaskemidlene på en gang, enn når en erstatter produktene litt etter litt. Vi var nesten tomme for det meste vi hadde nå på nyåret, og det passet egentlig ganske godt med planene mine.

6 tanker om “Naturlig og enkelt rent (1/2)

    1. Så bra! Jeg har ikke lest den, men har oppfølgeren (Do it Gorgeously) på ønskelisten min.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *