Rundt brød med rug og eplejuice

Høsten er her og jeg har begynt å eksperimentere med litt mer fyldige brød, til forskjell fra lette, sommerlige brød som ciabatta og baguett. Jeg er litt barnslig og ikke så glad i grove brød, men liker godt rug, og bruker derfor en del av denne kornsorten. Brødet i oppskriften er fortsatt et rimelig lyst brød, men likevel næringsrikt og godt.

Oppskriften gir to runde brød.

Ingredienser

Fordeig

25 g fersk gjær (en halv pakke)
4 dl eplejuice
2 ss lønnesirup eller lys sirup
400 g siktet hvetemel eller siktet rugmel

Hoveddeig

25 g fersk gjær
4 dl vann
4 ss olivenolje
300 g siktet hvetemel
300 g siktet eller finmalt rugmel
2 ss salt

Alle ingrediensene skal være romtempererte.

Fremgangsmåte

Lag fordeigen først: Løs gjæren opp i eplejuicen og tilsett lønnesirupen og melet i en stor bakebolle (helst en med lokk). Bland det hele sammen til en tykk, jevn blanding. Legg over lokket (plastfolie kan også brukes) og la fordeiegn stå i romtemperatur i mellom 12 og 16 timer.

Når fordeigen er klar, kan resten av ingrediensene til hoveddeigen blandes i bollen, men husk å løse gjæren opp i vannet først. Rør godt, til fordeigen og de nye ingrediensene er blitt til en jevn deig. Til dette er det best å bruke hendene. Elt deigen til den er glatt og elastisk, i omtrent 10 minutter. Dekk bollen med lokket på ny og la deigen heve i to timer.

Dekk en stor stekeplate med bakepapir.

Når deigen er ferdig hevet, skal den bakes ut. Ha den over på en lett melstrødd flate og elt den raskt sammen. Del deigen så i to like store deler og form hver del til et rundt brød. Sett dem sammen over på en stor bakepapirkledt stekeplate og dekk over med et rent kjøkkenhåndkle. Brødene skal etterheves  i 1-2 timer.

Forvarm ovnen til 200 grader (eventuelt 180 grader ved varmluft). Lag noen snitt i brødene før de settes inn på midterste rille og la dem steke i 30-40 minutter. Jeg har en varm og i overkant rask ovn, og det kan hende at noen ovner bruker så mye som 50 minutter her. Sjekk om brødene er ferdige ved å banke på undersiden – en hul lyd betyr at baksten er ferdigstekt.

Brødene bør avkjøles på rist.

10 tanker om “Rundt brød med rug og eplejuice

 1. Hei på deg – så hyggelig at du er i farta med baksten! Hva er din erfaring med rugmel, er det ikke veldig klissete på hendene? (Jeg har begynt å lade opp til FEVs vørterbakst, ser du, men gruer litt).

  Klem fra AH

 2. Hmm, du sier kanskje noe der, men jeg har ikke tenkt noe særlig over det. Det eneste jeg har tenkt om rug så langt (jeg har ennå ikke prøvd meg på rene rugbrød) er at melet virker tyngre og krever lengre hevetid enn hvete. Så gøy at du snart skal prøve deg på vørterbaksten – det går sikkert fint 🙂

 3. Selv er jeg veldig glad i grove brød, men å ha et “fint” alternativ er jo ikke så ille. Har du forresten prøvd hjemmelaget knekkebrød? Det er knall…

 4. Nei, det har jeg ikke prøvd. Jeg har laget kjeks før, men det er lenge siden og ikke helt det samme. Det var et godt forslag 🙂

 5. Rugbrød er jo de beste brødene. Jeg spiser ikke noe særlig brød, så er derfor dårlig til å bake det, men nybakte brød er jo noe helt annet enn kjøpebrød og å ha et hjem fylt av lukten av bakst er helt herlig. Skikkelig hjemmekoslig. Kanskje burde jeg begynne å bake brød.

 6. Jeg skjønner ikke hvordan du overlever uten brød, Kaja. Bedre enn lukten av nybakte brød, liker jeg lukten av gjær mens deigen hever – særlig når jeg bruker fordeig. Jeg vet at ikke alle liker den, men jeg blir helt gladsvimmel av tanken.

 7. Nei, jeg skjønner jo at jeg er veldig rar, men jeg og brødskiver har aldri vært venner. Jeg grøsser når jeg tenker på den tiden hvor jeg måtte tvinge i meg tørre matpakkebrødskiver til lunsj. Priser meg lykkelig for at jeg har blitt voksen og kan spise det jeg vil.

  Men jeg er enig i at gjærlukta er god t 🙂

 8. Å, men jeg er heller ikke noe glad i matpakkeskiver – jeg fryser ned det meste av det jeg baker, slik at jeg kan tine det i ovnen og få “ferskt” hver dag. Ellers er del vel ganske moderne å ikke spise så mye brød, er det ikke? 🙂

 9. Kanskje det, men jeg har egentlig bare følt mer litt rar pga det. Men nå har jeg vært sånn siden jeg var barn, så motivasjonen min er ikke å være hipp akkurat 😉 Skulle gjerne likt brødskiver bedre. Det er jo så praktisk.

  Høres koselig ut å spise varmt og hjemmebakt hver dag. Flink du!

 10. Det er ganske fint 🙂 Men alle kan jo ikke like det samme, og nå kan du heldigvis bestemme hva du skal spise selv 🙂 Jeg tror sikkert du spiser mer variert enn jeg som spiser så mye brød.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *